torsdag 1 oktober 2009

Marie Waern debatterar i DN.



DEBATTEN OM privatisering av förskolor har hittills koncentrerat sig starkt på den kortsiktiga ekonomiska vinsten. Privata avknoppningar har visat att ägaren kan få en stor vinst väldigt snabbt. Detta behöver dock inte vara ett argument för en eftersträvansvärd effektivitet. Det kan både bero på att verksamheten sålts för ett icke-marknadsmässigt pris men det kan också vara ett tecken på att man skalat av stora och viktiga delar av pedagogiken som kan påverka barnen positivt på lång sikt. Till exempel att arbeta strukturerat för att barnen ska bli medvetna om styrande normer vad gäller genus och fördomar mot olika grupper, men också att arbeta aktivt för barnens självkänsla.

NÄR DET GÄLLER gymnasieskolor som har avknoppats bör man även där se på vad vinsten egentligen innebär. Skolorna bör för det första säljas till marknadspris men försäljningen ska dessutom vara genomskinlig så att flera får lämna bud. När det gäller vinsten i övrigt fattas en viktig del i debatten. Det talas genomgående om ekonomisk vinst. Jag skulle vilja slå ett slag för att ta med samhällsekonomisk vinst i sammanhanget.
Vid jämförelse av gymnasieskolor brukar man se på vad eleverna har fått för snittbetyg, och skolorna bedöms efter dessa resultat. Man kan också se hur eleverna utvecklats sedan de kom, se skillnad mellan betyget från grundskolan respektive gymnasiet.
En annan aspekt är att titta på riskfaktorer för att vissa ungdomar skulle kunna hamna utanför samhället, i kriminalitet eller arbetslöshet. Forskning visar tyvärr att ungdomar från utsatta hem löper större risk att hamna fel senare i livet. Då kan det vara av oerhörd vinst för samhället om vi i skolan kan hjälpa dessa elever och stötta dem i studierna och med deras personliga utveckling. Detta kräver således extra resurser och kan bli dyrare på kort sikt, men kan leda till en oerhörd ekonomisk vinst för framtiden.

VID MILJÖPROJEKT genomförs en konsekvensanalys, men för samhällets viktigaste resurs, våra barn och ungdomar finns inte detta tänkesätt alls levande i debatten. Jag tror att alla elever kan lyckas bra i skolan, med rätt stöd. Jag tror också att skolan med hjälp av elevernas familjer har stor inverkan på ungdomarnas fortsatta liv, och att vi kan bidra till en samhällsekonomisk vinst på långs sikt – och att denna vinst bör räknas in.